You are currently viewing Sådan kommer du i gang med yoga

Sådan kommer du i gang med yoga

Er du interesseret i at dyrke yoga i et yogacenter, men har svært ved at komme i gang? Så får du i denne artikel tips til at vælge den rigtige yogamåtte, yogaudstyr og yogatøj.

Sid stille på din måtte, indtil klassen starter. Dette er en vidunderlig mulighed for at sætte farten ned fra din dag, uddybe dit åndedræt og indstille dig indad, før klassen starter.

Følg klassens flow. Klasser starter typisk med grundlæggende åndedrætsøvelser og langsommere, mere metodiske stillinger for at hjælpe dig med at blive varm. Nogle instruktører kan lede dig i en række “oms”, chants eller guidet meditation, før du starter fysiske yogaøvelser.

Klasser bygger derefter i hastighed og intensitet, før de gradvist bremser ned igen og laver dybere strækninger. Mange klasser afsluttes med siddende, derefter liggende stillinger, afsluttende med savasana eller “liggestilling”, en vigtig afslapningsperiode, hvor din krop tager alt, hvad den har lært, før du går tilbage til hverdagen.

Klasser slutter ofte med mere dyb vejrtrækning. Da yoga handler om åndedrættet lige så meget som den fysiske praksis, er disse sidste åndedrætsøvelser en nyttig påmindelse om at holde fokus på åndedrættet, mens du går resten af din dag. Bliv ikke fanget af vagt, hvis din instruktør fører dig i en sang. Du behøver ikke at deltage, hvis du ikke føler dig godt tilpas.

Stil spørgsmål efter klassen. De fleste instruktører holder sig til at besvare eventuelle spørgsmål, du måtte have. Dette er et godt tidspunkt at få mere information om specifikke stillinger eller blot udvikle et forhold til din instruktør.

Når klassen er afsluttet, skal du tage dig tid til at tænke over oplevelsen. Vurder, hvad du kunne lide eller ikke kunne lide, og tænk over, om hastigheden og instruktionen var passende for dit evneniveau. Bevæbnet med disse oplysninger kan du beslutte, om du vil fortsætte med at deltage i den samme klasse i fremtiden eller skifte den op og prøve noget andet.

Indstilling af grænser

Yoga er en meget personlig praksis. Hvad der er sikkert og effektivt for en person, er muligvis ikke sikkert eller effektivt for en anden. Mens de fleste yogastillinger er helt sikre, er det vigtigt at lytte til din krop og sætte dine egne grænser, mens du går.

For eksempel, hvis du har lændeproblemer, skal du muligvis bede din lærer om ændringer af grundlæggende stillinger som den stående fremadgående fold eller plovstilling. Og hvis du starter en hjemmebaseret yogapraksis, er det især vigtigt at børste op på stillinger, der er mest risikable for begyndere, så du ikke prøver noget, du ikke er klar til.

Bare fordi stillinger som håndstand og krage er populære at vise frem på Instagram, betyder det ikke, at du er klar til at prøve dem. Mange yogastillinger kræver betydelig styrke og balance, der tager tid at udvikle. Start med at udvikle en grundlæggende praksis og giv dig selv tid til at arbejde op derfra.

Hvis du kæmper dig igennem længere praksis, skal du ikke være flov. Mange nye yogier er overraskede over, hvor udfordrende yoga kan være.

Tag pauser i barnets stilling, når du har brug for det, og hvis du vil, skal du øve yogastillinger for begyndere, der er designet til at hjælpe med at opbygge styrke, når du har et par minutter alene. Før du ved af det, vil du være i stand til at klare dig gennem en hel klasse som en champ.