You are currently viewing Sådan finder du den rette a-kasse for dig

Sådan finder du den rette a-kasse for dig

Som nyuddannet, og det gælder uanset om det er indenfor kommunikation eller et hvilket som helst andet fag, er det vigtigt med det samme at få meldt sig ind i en a-kasse. A-kasse betyder arbejdsløshedskasse, og det er en slags forsikring, man betaler ind til og får udbetalt penge fra, hvis man bliver arbejdsløs. Her ser vi på tre ting, du skal have dig for øje, hvis du står og skal melde dig ind i en a-kasse.

Der findes mange a-kasser, men det er ikke lige gyldigt, hvilken man vælger, og der er forskellige parametre, du bør undersøge og overveje for at finde frem til den a-kasse, der er den rette for dig. På https://akassevalget.dk/ kan du se nogle af de a-kasser, du kan vælge, men der findes endnu flere.

A-kassen går hånd i hånd med fagforeningen

Når man melder sig ind i en a-kasse, er det bedst samtidig at melde sig ind i en fagforening. Alle fagforeninger har også en a-kasse. Man bør melde sig ind i den fagforening og a-kasse som tilhører det fag, man arbejder i, særligt hvis virksomheden har en overenskomst. På den måde støtter man op om det faglige arbejde, som omfatter løn- og arbejdsvilkår og altså i sidste ende kommer dig til gode. Derfor er det så vigtigt at vælge en fagforening som rent faktisk sidder med ved bordet, når arbejdsmarkedets parter skal forhandle vilkårene for arbejdstagerne. For at en fagforening kan være stærk kræver det mange medlemmer, og det er ikke gratis at drive en fagforening.

Prisforskelle fra a-kasse til a-kasse

Er det ikke en mulighed at tilslutte sig en fagforening med tilhørende a-kasse indenfor det område, hvor man arbejder, kan man gå efter prisen og søge derhen, hvor man får den bedste pris. Her kan der være store forskellige mellem de enkelte a-kasser, så det kan altså være værd at se nærmere på.

Uvurderlig hjælp i svære situationer

Endelig bør man også se på, hvad der tilbydes ud over a-kasse. Som nævnt er det en god idé også at være medlem af en fagforening, for her kan du få hjælp til mange ting i forbindelse med din ansættelse. Det kan dreje sig om gennemlæsning og kontrol af din ansættelseskontrakt eller det kan være juridisk hjælp i forbindelse med fratrædelse på grund af f.eks. chikane, stress eller dårligt arbejdsmiljø. Det kan være utroligt meget værd, når man står i en svær situation, da medarbejderne i fagforeningen ved præcis, hvad dine rettigheder er, og hvad der skal gøres i den enkelte situation. Fagforeningen kan endda sidde med til møder, der handler om din arbejdssituation, hvor de står på din side og kæmper for den bedste løsning for dig.

Hellere i dag end i morgen

Der er altså flere ting, man bør overveje, inden man vælger a-kasse, men vigtigheden af at være medlem af en a-kasse kan næsten ikke understreges nok. Bliver man arbejdsløs, og er man ikke medlem af en a-kasse, er man henvist til kontanthjælp når lønudbetalingen slutter. Da man ikke må eje noget af værdi for at få kontanthjælp, kan man altså komme i en meget uheldig situation, hvor man kan blive nødt til at sælge sit hus, sin bil og andre værdier og leve af pengene herfra før man kan modtage kontanthjælp. Derfor, meld dig hellere ind i en a-kasse i dag end i morgen – man ved aldrig, hvad der sker.