You are currently viewing Flotte bordlamper i moderne hjem

Flotte bordlamper i moderne hjem

Lys giver liv i alle typer hjem, og spreder glæde og varme. Flotte bordlamper og gulvlamper er noget af de mest stilede og klassiske i moderne hjem. Begge typer lamper har hver især deres plads, og kan både bruges i et soveværelse, kontor, stue eller spisestue.

Lampe designet har en betydelig rolle, for hvor den skal placeres og hvor kraftigt lampen skal lyse. Du skal også tage stilling til hvilken pære der sidder i, om det skal være med lille eller stor sokkel.

Skal lampen være praktisk eller pynte?

En bordlampe er ikke blot en lampe der skal afgive lys. At vælge den rigtige lampe til sit hjem, kan være noget af det allersværeste at købe til hjemmet, fordi udvalget af praktiske og designer lamper er rigtigt stort og bredt. Stilen og designet skal jo også matche til resten indretningen i dit hjem.

Hvor meget lys har du brug for?

Behovet for lys er meget forskelligt i ethvert hjem, og er ofte en overset faktor i hjemmet. Du bør tænker over hvilke typer lamper og pæretype, du ønsker for den mest optimale udnyttelse af lyset i rummet.

Du vil hurtigt opdage udvalget af lamper er kæmpestort, og her skal du ikke lade sig forblænde af designet.

Designet på lampen har altså en afgørende betydning for lysfordelingen i hele rummet. F.eks i et soveværelse kan det være rart, at have 2 mindre bordlamper med LED lysdæmpere på 2-4W, som svarer til 20-30W.

Hvor meget watt har du behov for?

Det er svært helt præcis, at svare på nøjagtigt hvor mange styrke pæren skal have. Her kan en række faktorer spille ind, f.eks som lysindfald, antal vinduer, indretningen osv..

  • Badeværelse = 8W/60W
  • Soveværelse = 2W/25W
  • Spisestue = 6W/40W
  • Stue = 6W/40W
  • Kontor = 6W/40W

Hvor mange typer lamper findes der?

Der er findes rigtig mange lampe typer, og designs til enhver smag. Den vigtigst og primære funktion for enhver bordlampe er, at fordele lyset ud i rummet. Hvis du går efter lamper, som skal afgive mest muligt lys, så er lamper med glas med gennemsigtig skærm bedst, fordi lyset trænger direkte igennem.

Søger du en lampe med afdæmpet lys, skal du gå efter tætte og lukkede lamper. Direkte lys kan føles meget ubehageligt og vil ikke være særligt rart, at opholde sig i længere tid af gangen.

Dette skal du være særlig opmærksom på

Kelvin:

Farvetemperaturen er vigtigt, og jo højere tallet er, jo koldere lys giver det. Gammeldags glødepære og sparepære afgiver en farvetemperatur på cirka 2.700 kelvin.

Fatning:

Soklen skal du have styr på, for ellers risikere du at pæren ikke passer. De 2 mest anvendte sokler er E27 og E14. E27 er den “store” sokkel og passer til de fleste gulvlamper.

E14 er den “lille” og kaldes også for kertepære fordi den kort fortalt blev i sin tid designet til at erstatte stearinlys.

Ra-værdi:

Ra værdien fortæller lysets evne til, at gengive lyse fra en skala fra 0-100. Med andre ord, jo højere Ra-værdi desto bedre farvegengivelse. Dagslyset har cirka en rå Ra-værdi på 100.