You are currently viewing Danskernes madvaner består ikke klimatesten 

Danskernes madvaner består ikke klimatesten 

I Danmark bryster vi os af at være klimabevidste og et forbillede for andre lande i verden. Men når det kommer til madvaner, så er der i den grad plads til forbedring. Vi har et utroligt højt niveau af madspild, samtidig med at vi spiser alt for mange animalske produkter. 

Hvis Danmark var et forbillede på madvaneområdet, så ville det se sort ud for verden. Selvom vi har mange gode ambitioner om at gå forrest i klimakampen og blive CO2-neutrale i 2050, så er der altså nogle ting, der svære at ændre. En af dem er altså vores madvaner, som spiller en stor rolle i vores samlede klimaftryk. Vi er nemlig storbrugere af animalske produkter som kød og mejeriprodukter. 

Af alle landet i hele verden så har Danmark et af de største klimaaftryk, når vi fokuserer på fødevareområdet. Det er da også derfor, der er kommet så stort et fokus på netop vores mad- og forbrugsvaner. Der er kommet nye kostråd, der skærer kraftigt ned på mængden af animalske produkter. Selvom man kan se, at det vegetariske marked vokser, så er der ikke tegn på, at danskerne er i gang med at ændre deres vaner synderligt, og det er et stort problem.  

En kultur der er svær at ændre 

Der er mange grunde til, at det er svært at ændre danskernes madvaner i det tempo, som det er behøvet. Det gælder både personlige præferencer og kulturelle normer. Det kan være en social udfordring for nogle at skulle udelukke animalske produkter for deres kost. Derudover kan det for nogle være svært at forestille, hvordan de skal lave lækker mad uden kød. Det ser dog ud til, at særligt den unge generation er i gang med at trække i tovene i forhold til at få folk med på den vegetariske eller veganske vogn. 

Nye løsninger 

Selvom det er svært for mange danskere, så er Klimarådets fast besluttede på, at disse tal altså skal ned. Vi har ikke en chance for at sænke vores klimaaftryk tilstrækkeligt, hvis vi ikke ændrer vores madvaner. Derfor foreslår de en lang række tiltag som fx en mærkningsordning, forbrugsafgifter samt klimavenlig mad i offentlige køkkener. 

Hvis du også synes, det er svært at ændre dine madvaner, så kan du tænke på noget andet ved at finde sex i Holsted. Det kan man nemlig gøre ved at gå online på dating, hvor man kan møde spændende, nye mennesker. Hvis man befinder sig i det nordjyske, så er der rig mulighed for dating Nordjylland. Her er der masser af søde mennesker, som man kan tage ud på date. Måske man kan se om man kan finde et mere eller mindre klimavenligt måltid at dele.